Logo TrendingIndustries
Nieuws

Agile manufacturing en Lean productie

Agile manufacturing en Lean productie

agile-icon

Agile manufacturing, of agile productie stelt organisaties in staat om snel te kunnen reageren op de veranderende behoeften van de klant. Hierbij blijven de kosten beheersbaar, terwijl de kwaliteit van het product minstens gelijkwaardig blijft. Agile kennen we voornamelijk uit de softwareontwikkeling, maar door het gebruik van moderen digitale productiemiddelen waaronder 3D printers, is het nu ook toepasbaar op de maakindustrie. Agile productie wordt ook wel gezien als de volgende stap na Lean manufacturing. Het belangrijke verschil tussen de twee is, dat Lean zich richt tot het terugdringen van inefficiëntie in en voornamelijk tussen de deelstappen, om daarmee de efficiëntie van het gehele productieproces te verhogen. Agile richt zich juist op het flexibeler maken van het productieproces om zo snel te kunnen inspelen veranderingen in de markt.

Doorslaggevend hierbij is de factor tijd. Indien de toeleverancier en het productieproces een korte doorlooptijd hebben, dan is lean production goed mogelijk. Is het geduld van klanten niet groot, dan is een Agile productieproces beter passend.

Agile productie is een benadering die specifiek gericht is op de behoeften van klanten, met behoud van een hoog kwaliteitsniveau en het beheersen van de totale kosten voor de productie van een bepaald product. Deze aanpak is specifiek gericht op bedrijven die werkzaam zijn in een sterk concurrerende markt, waar veelal innovatie leidend is. Bij beide kunnen kleine variaties in de prestaties en de levering van het product het verschil maken.

In lean manufacturing, streeft het bedrijf ernaar om alle kosten die niet direct verband houden met de productie van een product, te minimaliseren. Agile productie kan heel goed binnen deze benadering en voegt ook direct een aantrekkelijke, extra dimensie toe. Namelijk het prettige idee dat snel en effectief aan de eisen van de klant kan worden voldaan. Grote bedrijven die agile manufacturing toepassen maken daarvoor gebruik van zeer sterke, bloeiende netwerken met toeleveranciers en aanverwante bedrijven.

Coöperatieve productieteams worden flexibel ingezet om producten effectief naar vraag te leveren. Een goed voorbeeld hierbij is de autoindustrie, waar op bestelling verschillende modellen gelijktijdig worden geproduceerd. Dit soort bedrijven kunnen hun faciliteiten razendsnel herstructureren en nieuwe overeenkomsten sluiten met partners, in reactie op de veranderende vraag. In de mondiale economie is deze marktbenadering doorslaggevend.

Een bedrijf dat zich niet snel genoeg kan aanpassen aan veranderingen, ziet zijn marktaandeel in rap tempo afnemen. Het doel van agile manufacturing is om een bedrijf een voorsprong te geven op de concurrentie. Dit kan alleen door te blijven innoveren en steeds nieuwe, verbeterde producten te blijven introduceren.

Ander Nieuws

werknemer die een product uit een spuitgietmatrijs haalt
Maatwerk

Maatwerk realiseren

Elk bedrijf wil zich krachtig kunnen onderscheiden in de markt met een uniek product. De tijd dat dit lukte door standaard oplossingen handig te combineren tot een

Lees Verder »
Twee helften van een spuitgietmatrijs met hierachter een bankschroef
werkwijze

Eigen matrijsproductie

De matrijs is het essentiële onderdeel bij het spuitgieten van kunststof producten. Alle kenmerken van het eindproduct zoals wanddikte en textuur worden vastgelegd in de matrijsvorm. Om

Lees Verder »
Spuitgietmatrijs met een hiermee geproduceerd kunststof product
Voordelen

Maatwerk en diversiteit

Het leveren van maatwerk is bijna een vereiste om succesvol te kunnen zijn in veel markten. Dat geldt natuurlijk voor ons, maar zeker ook voor onze opdrachtgevers.

Lees Verder »

Contact opnemen

Onze socials