Logo TrendingIndustries
Specialist in Spuitgieten & Matrijsbouw

POM spuitgieten

TrendingIndustries is specialist in het spuitgieten van TPE PA66 ABS TPU PP PE POM

✔ Kleine series
✔ Exotische materialen
✔ Eigen Matrijsbouw
✔ Binnen 2 weken eerste product
POM Spuitgieten

Het spuitgieten van POM

Bij TrendingIndustries zijn we gespecialiseerd in het spuitgieten van POM, ook wel bekend als polyoxymethyleen. Met onze geavanceerde spuitgiettechnologie en jarenlange ervaring kunnen we hoogwaardige en nauwkeurige POM-onderdelen produceren voor verschillende industrieën.

Werknemer die een spuitgietmachine bedient
Werkplaats met een uitwerpzijde van een spuitgietmatrijs
POM Spuitgieten

Wat is POM

POM staat voor polyoxymethyleen, ook bekend als acetaal of polyacetaal. Het is een thermoplastisch polymeer met een hoge sterkte, stijfheid en taaiheid, evenals een goede weerstand tegen slijtage en chemicaliën. POM wordt vaak gebruikt als een alternatief voor metalen in toepassingen waarbij hoge precisie, stijfheid en weerstand tegen slijtage vereist zijn, zoals in de productie van tandwielen, lagers, leidingen en andere machineonderdelen.

Materiaaleigenschappen

De eigenschappen van POM maken het een uitstekend materiaal om mee te spuitgieten. Hieronder zijn een aantal van deze eigenschappen zichtbaar.

 • Het is bestand tegen slijtage, corrosie en kruip.
 • POM heeft goede glij- en wrijvingseigenschappen, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar lage wrijving en slijtage belangrijk zijn.
 • Het heeft een hoge dimensionale stabiliteit en is goed bestand tegen temperatuurschommelingen.
 • POM heeft een goede chemische bestendigheid tegen diverse oplosmiddelen en chemicaliën.
 • Het heeft uitstekende mechanische eigenschappen, zoals een hoge treksterkte en elasticiteit.
 • POM heeft een lage vochtopname en is bestand tegen hydrolyse.
 • Het is ook geschikt voor toepassingen die precisie vereisen, zoals machineonderdelen, kogellagers, tandwielen en elektronische componenten.
 

Deskundige Advies nodig?

Neem nu contact met ons op om samen uw idee tot realiteit te brengen!

POM Spuitgieten

Toepassingen van Polyoxymethyleen

POM is een veelzijdig materiaal met een breed scala aan toepassingen, waaronder:

 • Machineonderdelen: POM is een uitstekend materiaal voor de vervaardiging van machineonderdelen vanwege de hoge stijfheid en slijtvastheid.
 • Elektrische en elektronische componenten: POM heeft goede isolerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor de productie van schakelaars, connectoren en andere componenten in de elektronica-industrie.
 • Automobielindustrie: POM wordt veel gebruikt in de automobielindustrie vanwege de hoge stijfheid en slijtvastheid, en wordt vaak gebruikt voor onderdelen zoals lagers, tandwielen en pompcomponenten.
 • Consumentenproducten: POM wordt gebruikt voor de vervaardiging van verschillende consumentenproducten, zoals ritsen, sluitingen en speelgoed, vanwege de goede maatvastheid en het gemakkelijk te reinigen oppervlak.
 • Sport- en recreatieartikelen: POM wordt gebruikt voor verschillende sport- en recreatieartikelen, zoals ski’s, snowboards en tennisrackets, vanwege de hoge stijfheid en taaiheid.
Gespuitgiet kunststof HUGO BOSS container
Twee matrijs helften met op de achtergrond een Engel spuitgietmachine
POM Spuitgieten

Voordelen van POM

POM heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere thermoplasten. Een van de belangrijkste voordelen is de hoge stijfheid en hardheid van het materiaal, wat het geschikt maakt voor toepassingen die vereisen dat onderdelen precies en nauwkeurig passen en weinig vervormen. Daarnaast heeft POM een uitstekende slijtage- en vermoeiingsweerstand, waardoor het geschikt is voor toepassingen met herhaalde bewegingen en contact met andere materialen. Ook heeft het materiaal een goede chemische bestendigheid tegen oliën, vetten en veel oplosmiddelen.

Een ander voordeel van POM is dat het relatief weinig vocht opneemt, waardoor het zijn mechanische eigenschappen behoudt in vochtige omgevingen. POM is ook bestand tegen hoge temperaturen en heeft een lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het geschikt is voor toepassingen in de automotive industrie en de lucht- en ruimtevaart.

POM Spuitgieten

Nadelen van Polyoxymethyleen

Een nadeel van POM is dat het materiaal gevoelig is voor oxidatie bij blootstelling aan UV-licht en hoge temperaturen. Dit kan leiden tot verkleuring en veranderingen in de eigenschappen van het materiaal.

Bovendien heeft POM een hogere dichtheid en stijfheid in vergelijking met sommige andere thermoplasten, wat het minder geschikt kan maken voor bepaalde toepassingen waarbij lichtgewicht en flexibiliteit van belang zijn.

Ten slotte kan POM een hogere prijs hebben dan sommige andere thermoplasten, waardoor het minder economisch haalbaar kan zijn voor bepaalde toepassingen.

Werknemer die handelingen uitvoert in een spuitgiet machine

Haalbaarheid van uw ideeën testen?

Vraag dan nu geheel vrijblijvend de quickscan aan en ontvang op maat gemaakt advies.

Team TrendingIndustries
Onze klanten

Sluit je aan bij onze groeiende groep tevreden klanten.

TrendingIndustries bedient klanten in uiteenlopende sectoren, waaronder consumentengoederen, medische industrie en de bouw.

Greep uit onze klanten

POM Spuitgieten

Kosten

De kosten van POM kunnen hoger zijn dan sommige andere thermoplasten zoals PE en PP. Dit komt omdat het productieproces van POM meer stappen en speciale apparatuur vereist, waardoor de productiekosten hoger zijn. Bovendien heeft POM een hogere prijs vanwege zijn unieke combinatie van eigenschappen, zoals een hoge sterkte, stijfheid, taaiheid en slijtvastheid, die het geschikt maken voor toepassingen in veeleisende omgevingen. De uiteindelijke kosten van POM zijn ook afhankelijk van de productiemethode, de complexiteit van het onderdeel, de benodigde hoeveelheid en de gewenste afwerking. Over het algemeen kan POM dus duurder zijn dan sommige andere thermoplasten, maar het kan de investering waard zijn vanwege de specifieke voordelen die het biedt.

Een product maken van Polyoxymethyleen

Voor wie dit leest en op zoek is naar een ervaren team die weet hoe ze polyoxymethyleen het beste kunnen benutten. Zoek dan niet verder, de specialisten van TrendingIndustries zijn in staat om de eigenschappen van het materiaal optimaal te benutten wat resulteert in een product van de hoogste kwaliteit. Neem dus nu contact met ons op om te kijken hoe wij uw idee met onze expertise kunnen omzetten in realiteit. Wij zullen aantonen dat TrendingIndustries uw eerste keus hoort te zijn voor al uw spuitgietproducten.

Freesmachine die een aluminium blok aan het proben is
Neem vrijblijvend contact op

Contact opnemen

Onze socials