Logo TrendingIndustries
Specialist in Spuitgieten & Matrijsbouw

TPE spuitgieten

TrendingIndustries is specialist in het spuitgieten van TPE PA66 ABS TPU PP PE POM

✔ Kleine series
✔ Exotische materialen
✔ Eigen Matrijsbouw
✔ Binnen 2 weken eerste product
TPE Spuitgieten

Het spuitgieten van Polypropyleen

Bij TrendingIndustries bieden we hoogwaardige spuitgietoplossingen voor TPE-materialen. Met onze uitgebreide kennis en expertise in spuitgieten, kunnen we producten produceren die voldoen aan uw unieke specificaties en eisen. Of u nu op zoek bent naar flexibiliteit, zachtheid of grip, wij kunnen het allemaal realiseren bij TrendingIndustries

Werknemer die een spuitgietmachine bedient
Werkplaats met een uitwerpzijde van een spuitgietmatrijs
TPE Spuitgieten

Wat is TPE?

TPE staat voor thermoplastisch elastomeer. Het is een materiaal dat eigenschappen van zowel thermoplasten als elastomeren combineert. Dit betekent dat TPE’s kunnen worden gevormd en gerecycled als thermoplasten, terwijl ze tegelijkertijd de elasticiteit en flexibiliteit van elastomeren behouden. TPE’s worden vaak gebruikt in toepassingen waar flexibiliteit en comfort belangrijk zijn, zoals in sportartikelen, medische apparaten, speelgoed, en automotive componenten.

Materiaaleigenschappen

TPE’s hebben een breed scala aan eigenschappen die variëren afhankelijk van de samenstelling en productiemethode. Over het algemeen hebben TPE’s de volgende eigenschappen:

  • Flexibiliteit en elasticiteit: TPE’s hebben een lage elasticiteitsmodulus, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden uitgerekt en vervormd zonder te breken. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarbij flexibiliteit en comfort belangrijk zijn.
  • Goede chemische weerstand: TPE’s zijn bestand tegen veel verschillende chemicaliën, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waarbij blootstelling aan chemicaliën mogelijk is.
  • Goede grip en antislip: TPE’s hebben vaak een rubberachtig oppervlak, wat zorgt voor een goede grip en antislip-eigenschappen.
  • Milieuvriendelijk: TPE’s zijn recyclebaar en kunnen worden gemaakt van gerecyclede materialen, wat hen milieuvriendelijker maakt dan sommige andere materialen.

Deskundige Advies nodig?

Neem nu contact met ons op om samen uw idee tot realiteit te brengen!

TPE Spuitgieten

Toepassingen van TPE

TPE’s worden veel gebruikt in een breed scala aan toepassingen vanwege hun unieke eigenschappen en voordelen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Verpakkingen en sluitingen: TPE’s worden vaak gebruikt voor het maken van verpakkingsmaterialen zoals doppen, deksels en afdichtingen vanwege hun flexibiliteit, duurzaamheid en afdichtingsmogelijkheden.

  • Medische toepassingen: TPE’s zijn populair in de medische industrie vanwege hun biocompatibiliteit, steriliseerbaarheid en zachte textuur. Ze worden vaak gebruikt voor producten zoals handschoenen, infusiesets en medische slangen.

  • Auto-industrie: TPE’s worden gebruikt in de auto-industrie vanwege hun duurzaamheid, weerstand tegen chemicaliën en slijtage, en flexibiliteit. Ze worden vaak gebruikt voor producten zoals autodashboarden, stoelbekleding en handgrepen.

Gespuitgiet kunststof HUGO BOSS container
Twee matrijs helften met op de achtergrond een Engel spuitgietmachine
TPE Spuitgieten

Voordelen van TPE

TPE’s bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele thermoplasten, waaronder een betere flexibiliteit, elasticiteit, grip en zachtheid. Dit maakt TPE’s een uitstekende keuze voor toepassingen waarbij het materiaal in contact komt met de huid, zoals medische apparaten, sportartikelen en speelgoed.

Een ander voordeel van TPE’s is dat ze gemakkelijk te verwerken zijn en snelle cyclustijden mogelijk maken bij het spuitgieten. Dit leidt tot een efficiëntere productie en lagere kosten voor de fabrikant.

TPE’s hebben ook een goede chemische bestendigheid, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in veeleisende omgevingen.

Een ander voordeel van TPE’s is dat ze recyclebaar zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu dan sommige andere thermoplasten. Dit maakt TPE’s een duurzame keuze voor productieprocessen.

Kortom, TPE’s bieden verschillende voordelen die het materiaal geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen en productieprocessen.

Greep uit onze klanten

TPE Spuitgieten

Nadelen van TPE

Hoewel TPE’s vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen die moeten worden overwogen bij het kiezen van het juiste materiaal voor een specifieke toepassing.

Een nadeel van TPE’s is hun beperkte temperatuurbereik. In tegenstelling tot sommige andere thermoplasten, zijn TPE’s niet geschikt voor gebruik bij hoge temperaturen, omdat ze hun fysieke eigenschappen kunnen veranderen of zelfs smelten.

Daarnaast zijn TPE’s ook gevoeliger voor UV-licht dan sommige andere thermoplasten. Blootstelling aan UV-licht kan leiden tot verkleuring, verharding en afbraak van TPE-materialen, wat hun levensduur kan verkorten.

Tot slot kunnen TPE’s ook duurder zijn dan sommige andere thermoplasten. Hoewel TPE’s steeds populairder worden, is de productie nog steeds minder gevestigd dan sommige andere thermoplasten, wat kan resulteren in hogere productiekosten en hogere materiaalkosten.

Werknemer die handelingen uitvoert in een spuitgiet machine

Haalbaarheid van uw ideeën testen?

Vraag dan nu geheel vrijblijvend de quickscan aan en ontvang op maat gemaakt advies.

TPE Spuitgieten

Kosten

De kosten van TPE’s variëren afhankelijk van het specifieke type en de toepassing. Over het algemeen zijn TPE’s goedkoper dan siliconen, maar duurder dan traditionele thermoplasten zoals PVC of polyethyleen. De kosten van TPE’s worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de grondstoffenprijs, de complexiteit van de productieprocessen en de hoeveelheid geproduceerde onderdelen. Hoewel TPE’s in sommige gevallen duurder kunnen zijn dan traditionele thermoplasten, kunnen ze ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in termen van verwerkingstijd en materialen die anders nodig zouden zijn voor producten met een vergelijkbare prestatie. Bovendien kunnen TPE’s de totale kosten van een product verlagen door hun unieke eigenschappen, zoals hun duurzaamheid en flexibiliteit, waardoor producten langer meegaan en minder vaak vervangen hoeven te worden.

Een product maken van TPE

Voor wie dit leest en op zoek is naar een ervaren team die weet hoe ze TPE het beste kunnen benutten. Zoek dan niet verder, de specialisten van TrendingIndustries zijn in staat om de eigenschappen van het materiaal optimaal te benutten wat resulteert in een product van de hoogste kwaliteit. Neem dus nu contact met ons op om te kijken hoe wij uw idee met onze expertise kunnen omzetten in realiteit. Wij zullen aantonen dat TrendingIndustries uw eerste keus hoort te zijn voor al uw spuitgietproducten.

Freesmachine die een aluminium blok aan het proben is
Neem vrijblijvend contact op

Contact opnemen

Onze socials